Bliv iværksætter

Bliv iværksætter og start egen virksomhed

2021inkii

Start din drøm - Bliv iværksætter

At være iværksætter indebærer at du har en innovativ idé og brænder for at realisere den. Det betyder at man påbegynder en virksomhed på egen hånd, og at man derefter driver den selvstændigt. Med ordet iværksætteri hører også begreberne innovation, kreativitet og frihed, men hvordan kommer man egentlig selv i gang med at få opstartet en succesfuld virksomhed?

Her får du en tjekliste til, hvad du som kommende iværksætter skal huske inden du kaster dig ud i entrepreneur-eventyret. Der er mange ting at holde styr på, hvis du vil komme godt fra start.

Hvad er en iværksætter?

En iværksætter er ofte en ildsjæl som har noget på hjerte, som bare skal ud i verdenen. En iværksætter er derfor i grove træk en person med den rette idé og den rette mængde af mod.

At være, eller at blive, iværksætter og dermed løsrive sig fra positionen som lønmodtager kræver ikke blot mod, det kræver også et misundelsesværdigt gåpåmod og en stærk handleevne. Som iværksætter er man selv nødt til at trække i trådene og man er også selv nødt til at håndtere kriser, hvis de melder sig.

At være iværksætter eller entreprenør er derfor ikke en jobbeskrivelse, men snarere en betegnelse for en person som er risikovillig, kreativ, selvstændig og har en sans for innovation.

iværksætter ideer, holdbarhed og patenter

En opstart af virksomhed begynder oftest med en god idé og en passion for et givent produkt eller en ydelse. Nye idéer kræver tid og ressourcer at udvikle, og vil man som iværksætter sikre sin succes, så skal idéen finpudses inden den præsenteres for omverdenen.Selvom at man selv er overbevist omkring idéens holdbarhed og styrke, så kan det i opstartsfasen være en god idé at rådføre sig med andre omkring virksomhedens udsigter.

Man bør f.eks. foretage et grundigt forarbejde og undersøge om der findes lignende eller måske identiske virksomheder på markedet. Undersøger man i den forbindelse om ens idé er unik nok til at blive patenteret eller varemærkebeskyttet, så kan man få en idé om, hvor god eller enkeltstående forretningsidéen virkelig er.

Man er sjældent helt alene om en god idé, og iværksætteri kan derfor også kræve at man tilpasser eller omstrukturerer sine planer lidt.

Opstart af virksomhed, regnskaber og forsikringer

Kan man sætte flueben ved sine iværksætter ideer og er virksomhed blevet skubbet i gang, så er der en del regler og papirarbejde man skal have styr på.

Der findes f.eks. lovpligtige forsikringer, som enhver virksomhed faktisk skal have, hvis de vil undgå bøder og retsfor­følgelse. Enhver virksomhed skal have en arbejdsskadeforsikring der både dækker entreprenøren og eventuelle ansatte personer. Uden dette kan drømmen hurtigt blive slukket hvis uheldet er ude.

Derudover findes der en lang række andre forsikringer som kan være gode at have, men som ikke er lovpligtige. Man kan eksempelvis lade sig økonomisk sikre, hvilket betyder at man kan få inddækket et tab i indkomsten ved skader og lignende.

Har man styr på sine forsikringer, så findes der en anden administrativ opgave indenfor regnskab og bogholderi. Der er nemlig vigtigt at du har helt styr på årsrapporter, fakturering, skat og moms. Her kan det være en god idé at bruge et regnskabsprogram, såsom:


Her kan du bibeholde overblikket og huske at udfylde alle de nødvendige dokumenter i rette tid.

Reklame, markedsføring og alt derimellem

Vil man have succes som iværksætter, så er det vigtigt at man får en god kundekreds og et solidt netværk. At generere en passende indkomst kræver selvfølgeligt at man jævnligt har kunder, og at kundestrømmen ikke pludseligt stopper, men derimod faktisk vokser eller som minimum forbliver statisk.

En succesfuld virksomhed kræver en stabil indkomst, og denne kan ikke opnås uden betalende kunder.
Markedsførings­strategien er en stor post for en iværksætter, og der skal bl.a. tages højde for hjemmeside, Google-annoncer, fysiske reklamer og en masse andet. Er markedsføringen halvhjertet, så kan virksomhedens overlevelse være skrøbelig på trods af de gode intentioner og de solide idéer bag.

Her er et par muligheder for:


Husk at et godt og alt sigende firma er alfa og omega.
Læs mere om firmanavnet i denne artikel -> opskriften-paa-danmarks-bedste-firmanavn.

Start egen virksomhed og oplev den frihed der hører med

Selvom at iværksætteri og driften af egen virksomhed er tidskrævende og også kan kræve en massiv økonomisk investering, så er livet som selvstændig erhvervsdrivende ofte forbundet med en stærk følelse af frihed og med­bestemmelse.

Friheden betyder sjældent at man bare kan holde fri og tage på ferie når man vil eller at man kan skære sin ugentlige arbejdstid ned til 5 timer. Friheden betyder derimod at man selv kan være med til at tilrettelægge sin hverdag, og at man finder større glæde i at være repræsentant for et produkt eller en ydelse man tror på.

Driver man en enkeltmandsvirksomhed, så vil det ofte kræve en del arbejde at opretholde virksomheden eksistens, men med ansvaret følger en frihed, som man sjældent kan få som lønmodtager under en højerestående chef.