lydbøger, bøger og podcast - besøg lydbogstjenesten.dk

Se den eksklusive liste med lydbøger, bøger og podcast

reklame

Oplev magien i lydbøger - Find din næste lytteoplevelse her

Lydbøgers indtog på den litterære scene er et faktum. I de seneste år har lydbøger vundet stor popularitet blandt danskerne, og lydbogstjenester vælter frem på det danske marked. Flere og flere læsere hopper ind i de auditive litterære universer, og det er ikke svært at se, hvorfor lydbøgerne har så stor appel.

At læse og lytte

At læse er vigtigt. Det er de allerfleste enige om. De litterære universer vi inviteres ind i, tilbyder perspektivudvidende fortællinger og kan bringe berigende oplevelser for læseren. Det at læse er en central del af vores dannelse.

For mange mennesker kan det være en udfordring at finde tid til at læse bøger i en travl hverdag. Arbejde, familie og andre forpligtelser kan gøre det svært at finde ro til at fordybe sig i en god bog. Lydbøger tilbyder en fleksibel løsning på dette problem. Ved at lytte til en lydbog kan man nyde litteraturen, mens man udfører andre opgaver såsom at køre bil, gøre rent eller træne i fitnesscenteret. Lydbøger giver mulighed for at kombinere læseoplevelsen med andre daglige aktiviteter.

En af de store fordele ved lydbøger er den forbedrede tilgængelighed af litteratur. Mange mennesker har svært ved at læse fysiske bøger på grund af synsproblemer eller dysleksi. Lydbøger giver disse læsere mulighed for at opleve de samme historier og fordybe sig i litteraturen uden de barrierer, de normalt støder på. Desuden åbner lydbøgerne også op for, at folk, der ikke tidligere har haft interesse for læsning, kan opdage glæden ved bøger og litteratur.

lydbøger

Forskning peger på værdien i lydbøger

De to forskere Iben Have og Birgitte Stougaard Pedersen har bidraget med et kapitel til en antologi om litteratur og medier. Her dykker de ned i spørgsmålet om forskellen mellem lydbogen og papirbogen. Ifølge de to bør man ikke se med problematisk blik på den lyttende læseoplevelse.

Lydbøger kan nemlig tilbyde nøjagtigt de samme muligheder for billeddannelser og kan i samme grad aktivere sin læser. De to forskere påpeger, hvordan man altså godt kan godt læse en lydbog. Oplevelsen af at læse en bog og lytte til en bog kan selvfølgelig være forskellige, men lydbøgerne skal ikke forkastes af den grund. De ønsker derfor, at man refererer til det at lytte til en lydbog som lydbogslæsning.

Iben Have og Birgitte Stougaard Pedersen slår på trommen for, at lydbogen ikke opfattes som en overfladisk læsning, men som en læsning, der kan være på lige fod med den visuelle læsning.

Papirbog, lydbog eller e-bog?

Papirbogen har været i fokus i mange år og indtaget en prominent plads i hjemmet og i dannelse og uddannelse. At lære at læse er naturligvis stadig en vigtig del af livet. Den fysiske bog har derfor mange år været centrum for læseoplevelser og fortællinger. Det har altså være den hyppigste og den mest tilgængelige læseoplevelse. Om papirbogen, lydbogen eller e-bogen skal vægtes højest er måske et fjollet spørgsmål, men der skal i hvert fald skabes ligeværdig plads til alle. I takt med øget digitalisering er papirbogen langsomt blevet truet.

Muligheden for at tilgå hundrede forskellige titler på en lille tablet fremfor at fylde stuen med bøger har formentlig virket tiltalende for mange. Det tilgængelige og belejlige ved at lytte til en lydbog eller læse en bog på en tablet er et af de tiltalende aspekter ved det digitale udbud. 

Den auditive bølge

Podcast har længe været meget populære og skabte stor røre, da det for alvor kom på markedet. Det markerede tydeligt, at der var mange potentialer i de auditive fortællingers univers. Det vidnede også om, at folk sætter stor pris på tilgængeligheden i mediet. Du kan sætte det på præcis, når det passer dig. Og du kan lukke dig ind i din egen verden eller du kan lytte med andre. Det lærte for alvor danskerne værdierne i at lytte til fortællinger. Og den lyttende rolle spredte sig til mange forskellige funktioner.

Nu kan man få læst artiklerne i aviser og dagblade op, hvis man ikke når det hele i morgenstunden eller hvis man er i bil eller på cykel.

lydbøger, bøger og podcast - besøg lydbogstjenesten.dk
lydbogstjenesten
I samarbejde med
lydbogstjenesten.dk

De forskellige udbydere af gode lydbøger, bøger og podcast

I takt med den stigende popularitet er flere udbydere kommet frem på markedet. De fleste lydbogstjenester er blevet utroligt populære, hver især. Her under finder du de bedste lydbogstjenester i vilkårlig rækkefølge:

Mofibo - mere end 450.000 lydbøger

Mofibo er en af de mere populære lydbogstjenester i Danmark, som har et stort udvalg af både lydbøger og e-bøger. Mofibo har været gode til at reklamere og derfor er det den lydbogstjeneste de fleste danskere kender til. Selvom det ikke er den billigste side, så får du kvalitet for pengene.

Det fantastiske ved denne app er, at den kan bruges både online og offline, så du kan lytte selvom du er løbet tør for data eller har dårlig forbindelse. Mofibo er derfor et oplagt valg til dig, hvis du sætter pris på muligheden for at høre en masse forskellige lydbøger.

Det er ideelt for den læselystne og lyttelystne, da der er over 450.000 e-bøger og lydbøger. Derudover er det ganske let at afmelde sit abonnement hos Mofibo, hvilket også er hver at notere.

Prøv gratis i 14 dage. Tilbuddet er tidsbegrænset og gælder kun nyoprettelser. Der er ingen binding.

Podimo - lyt til eksklusive podcasts og tusindvis af lydbøger

Podimo tilbyder både lydbøger og podcast, og de har et solidt udvalg af mange eksklusive og underholdende danske podcast. Blandt andet ‘Mads og A-holdet’, som tidligere var kendt som Danmarks mest populære podcast ‘Mads og Monopolet’.

Der er altså et hav af podcast, som henvender sig til mange forskellige aldersgrupper og smagspræferencer. Ligeledes har Podimo et kæmpe udvalg af lydbøger, som også rejser på tværs af alder og genrer. De har et helt lydbogsunivers dedikeret til børn, som kan være et besøg værd, hvis man er en børnefamilie.

Over 100.000 medlemmer bruger og elsker Podimo´s lydunivers. Få de første 30 dage gratis – derefter kun 59 kr./md. Opsig når du har lyst – ingen binding.

Bookbeat - billigt abonnement på mere end 500.000 lydbøger

Bookbeat har allerede etableret sig som en populær lydbogstjeneste i Europa, og nu er de også fremstormende på det danske marked. Hos Bookbeat tilbyder de +30 dage med gratis lydbøger. Der er et godt udvalg af alle genrer og de har en brugervenlig overflade, som gør det let for selv den mindst teknisk kyndige at finde frem til den rette bog.

Bookbeat samler personlige anbefalinger til dig baseret på, hvilke lydbøger du før har lyttet til. Og så får du en notifikation, når der er nye udgivelser på spil, som måske kunne falde i din smag. På den måde giver de en god introduktion til bøgerne og dine muligheder på platformen.

Prøv gratis i en måned. Udforsk over 500.000 bøger – læs og lyt til spændende nyheder og gamle klassikere. Bookbeat har tilbyder ingen binding.

lydbøger
lydbøger

Tradition for de mundtlige overleveringer

Mange kan opleve lydbogen som en trussel mod den visuelle læseoplevelse – papirbogen. Og selvom de digitale lydbøger egentlig fremstår meget moderne, så er oplæsning dog langt fra en moderne opfindelse. Det er en tradition, som trækker tråde mange århundrede tilbage i vores kulturhistorie. At dele historier mundtligt har været den måde, vi har givet vores kultur og historie videre til de næste generationer. Den mundtlige overlevering har taget form som både sange, viser, sagn og myter. Faktisk er de fleste gamle fortællinger i første omgang slet ikke nedskrevet, og det er derfor i et historisk perspektiv ganske naturligt for os at dele fortællinger gennem oplæsning og mundtlige overleveringer.

Nogle af de største fortællinger i vores kultur er først og fremmest gået fra mund til mund før det overhovedet er blevet nedskrevet. For eksempel er Homers epos Illiaden først nedskrevet omkring 400 år efter man begyndte at overleverer det fortællende digt mundtligt.

Den digitale tilgængelighed

Måske er det på grund af dette gamle kulturhistoriske forhold til oplæsning, at vi strømmer til lydbøgerne. For selvom diskussionen mellem lydbogen, e-bogen og papirbogen ofte dukker frem, så er der stor tilstrømning auditive litterære univers, som lydbøgerne tilbyder. Streamingens og lydbogens tilgængelighed er uden tvivl meget tiltalende for de fleste i en travl hverdag.

Det er altså også i takt med den øgede digitalisering, at lydbøgerne og e-bøgerne har fået en prominent plads i markedet. Det har nemlig gjort det lettere for alle at få adgang til de litterære oplevelser, da lydbøgernes tilgængelighed gør det let for alle. Næsten alle har en smartphone eller en tablet og kan derfor let tilgå de mange lydbogstjenester.

Lydbøgernes lærerige potentialer

Foruden de generelle potentialer, så bærer lydbøger på mange lærerige potentialer for børn og unge. At lytte til lydbøger eller oplæsning kan nemlig fremme deres lyst til at kaste sig ind i de litterære verdener. Derfor er det selvfølgelig en god idé at læse og lytte med sine børn, så de får lyst til selv at læse.

Lydbøgerne kan også være en hjælp i processen, når man skal lære at læse. Børnene kan følge med i teksten, så de kan blive fortrolige med de forskellige ords sammensætning. Denne indgang kan også afhjælpe unge, der oplever vanskeligheder ved læsning og lider af ordblindhed, da de kan få succesoplevelser med litteraturen fremfor at blive slået ud af manglende kunnen.

Det kan være et rigtig godt alternativ til skærmen, som mange børn hurtigt havner foran, fordi forældrene har brug for frie hænder. I stedet kan man forsøge at lave en lyttestue, hvor de sammen kan sidde og lade fantasierne løbe afsted til lydbøgerne. Hvis de mangler en taktil aktivitet kan de tegne, mens de lytter. Med prøveperioden er der mulighed for at afprøve gratis lydbøger til børn.

Få en digital bogreol

Lydbøger og e-bøger tilbyder en oplagt mulighed for at frigive lidt plads i hjemmet. Hvis det kniber med pladsen i bogreolen er det ganske praktisk at anskaffe sig adgang til en digital bogreol med flere tusinde titler.

Det kan især være belejligt, hvis man er en læsehest. At du let kan tage en fyldt og varieret bogreol med dig rundt er særligt smart på ferie, da du kan slippe for at fylde kufferten med bøger, som du måske slæber rundt på uden at få læst.

Det gælder både hvis du gerne selv vil foretage læsningen eller hvis du vil læne dig tilbage med lydbog i ørerne. Man kan nemlig både få indgang til e-bøger og lydbøger der.

Få en selskabelig læseoplevelse

I forlængelse af litteraturterapien kan det være en fantastisk og berigende oplevelse at få læst historier op. Og til trods for, at man egentlig er alene, kan man føle sig i rigtig godt selskab.

På den måde tilbyder lydbøgerne en mere selskabelig læseoplevelse, da man i en vis forstand er sammen med en anden i oplevelsen af bogen. I dette selskab bliver bogen også præsenteret i en særlig tone, som kan sætte en stemning i fortællingens univers. Mens du lytter til lydbøger kan du læne dig tilbage alene og slappe af samtidig føle dig holdt med selskab.

God fornøjelse.