luftfragt

Stigende antal danske virksomheder flytter hjem

2021inkii

Der er mange gode grunde til, at mange danske virksomheder vælger at flytte deres produktion til udlandet. Det gælder blandt andet skatter og lønudgifter. Men de seneste år har flere danske virksomheder alligevel valgt at flytte hjem

Selvom der er helt tydeligt økonomiske fordele ved at flytte sin produktion til udlandet, kan det for nogle faktisk bedre betale sig at rykke deres produktion hjem igen. Det er begyndt at gå for mange danske virksomheder, at de rent faktisk får mere for pengene i Danmark samt ofte en mere kvalificeret arbejdskraft.

I det globaliserede samfund, vi har i dag, er det intet problem for danske virksomheder at være placeret i Danmark, selvom de primært sælger til udlandet. Der er heldigvis mange billige måder at få fragtet sine varer. Det er blandt andet blevet muligt billigt og nemt at få fragtet sine varer med luftfragt. Det åbner op for en masse muligheder for danske virksomheder.

Danske virksomheder er i front

Danmark er helt i førersædet i Europa, når det handler om at vende hjem igen. Sammen med Tyskland, er de danske virksomheder længst fremme i den proces. Det er mange forskellige typer virksomheder, der vælger at rykke produktion hjem, men der er en overvægt i beklædningsindustrien. Det skyldes blandt andet et højere fokus på bæredygtighed, samt arbejds- og sociale forhold for ens medarbejdere.

De danske virksomheder giver også udtryk for, at det er et spørgsmål om kvalitet: At pris og kvalitet hænger sammen, og at det derfor i sidste ende bedre kan betale sig at betale højere lønninger til sine medarbejder i Danmark fremfor i udlandet.

Udviklingen skaber nye jobs

Statistiske undersøgelser viser, at den nye udvikling, hvor flere virksomheder vender hjem, skaber nye jobs i Europa. Virksomhederne har måske haft deres produktion i et ikke-EU-land, hvor arbejdspladserne derfor har været placeret udenfor EU. Det betyder også noget for virksomhederne, at landet, hvor de har deres produktion, har politisk og industriel fred. Det skaber en tryghed, som er vigtigt for en velkørende virksomhed.

Der er dog intet, der er skrevet i sten. Danske virksomheder vil højst sandsynligt rykke derhen, hvor det giver bedste mening for dem at have deres produktion. Derfor kan det sagtens være, at udviklingen vender, og at de på et tidspunkt finder det mere givende at rykke deres produktion ud af Danmark igen. Indtil videre er det dog en positiv udvikling på mange niveauer, at danske virksomheder hjælper med at skabe flere danske arbejdspladser.