grænsehandel

Spar mange penge med strategisk grænsehandel hele året

Let din økonomi, og gå kontra inflationen, med strategisk grænsehandel i Tyskland

I tider, hvor priserne stiger og kontiene tømmes, har mange danskere brug for inspiration til at spare penge. Faktisk er nytænkning sjældent vejen frem, når det kommer til at mindske udgifterne til privatforbruget. I stedet bør vi se på noget af det, som vi alle har gjort fra tid til anden, og tænke i skalering.

Og her er strategisk grænsehandel et ganske godt bud til hvordan den enkelte dansker kan spare penge.

Derfor er varerne billigere ved den tyske grænsehandel

Vi ved alle, at priserne på stort set alt ved den tyske grænsehandel er lavere end prisen på varer herhjemme. Hvis ikke der var en prisforskel mellem her og den tyske grænsehandel, så ville det ikke være attraktivt at tage til Tyskland for at købe ind.

Men hvorfor er varerne egentlig billigere ved den tyske grænsehandel?

Svaret er faktisk ret simpelt. Det handler om moms.

I Danmark er momsen relativt simpel at forholde sig til. Moms er blot en 25% skat på alt det, der købes af private forbrugere. Så hvis en flaske vin kostede 100 kr. uden moms, så ville den koste 125 kr. med moms.

I Tyskland, derimod, er momssatsen forskellig, alt efter hvilken type vare der er tale om. På fødevarer er momsen i øjeblikket kun 5%. På øvrige varer er momsen i Tyskland 16%.

Konkret betyder det, at du kan spare næsten 20% på fødevarernes samlede pris ved grænsehandlen i Tyskland.

Tænk strategisk med med din grænsehandel, og spar mere

Hvis du tænker på at spare penge ved den tyske grænsehandel, så handler det om at tænke lidt strategisk. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvordan du gør det.

Nøglen ligger i at maksimere besparelsen mens du minimerer udgifterne – og så optimere mængden af tid, du skal bruge på grænsehandel.

Du kan gøre besparelserne højere ved at handle mere, når du køber ved den tyske grænsehandel. Her handler det ikke om at købe noget, som du ikke har brug for. Derimod skal du tænke langsigtet – hvad har du brug for om en uge? Om to uger? Om en måned – eller endnu længere ude i fremtiden? Lav store indkøbslister, og køb ind til alt det, der er plads til i køleskabet og fryseren derhjemme.

At minimere udgifterne ved grænsehandel går primært ud på at begrænse mængden af gange, du skal køre frem og tilbage til den tyske grænse. Det er ikke gratis at køre (og slet ikke med vores benzinpriser), og udgifterne skal du trække fra besparelserne.

Når du har trukket udgifterne fra besparelsen står du tilbage med profit. Profit er den konkrete forskel, som grænsehandlen har gjort for dit budget. Det er resultatet af dit arbejde.

Jo større profit, desto bedre. Men der er endnu en strategisk faktor, som skal indregnes i ligningen: tid. En samlet besparelse på 200 kr. ved grænsehandel kan, hvis du bor lige op ad grænsen, være rigtig fin. Men hvis du bor i Skagen, og du sparer 200 kr. på en heldagsudflugt til grænsehandlen, så er din energi højst sandsynligt brugt bedre andetsteds.