ileostomi

Mange med ileostomi oplever hudirritation

Denne artikel indeholder reklamelink

Flere undersøgelser har vist, at hudproblemer og lækage er de to største udfordringer ved at have en stomi. Derfor er det ingen overraskelse, at de fleste mennesker, som lever med en ileostomi, af og til får irriteret hud. Faktisk lever hele 57% dagligt med et hudproblem. Og det er alt for mange. Der er nemlig meget, du selv kan gøre for at mindske problemet.

Der kan være mange årsager til hudirritation ved stomi, blandt andet mekanisk påvirkning, hvor stramt tøj gnider mod huden, tillukning af huden, hvor klæbende stomimaterialer er med til at belaste huden og kemisk påvirkning, hvor urin og afføring kommer i kontakt med huden. Den langt overvejende del af hudproblemer hos stomiopererede skyldes sidstnævnte årsag.

Lev sikkert og trygt med ileostomi

En løsning på hudproblemer og lækage for mennesker med ileostomi kan meget vel være at vælge en plade, der passer korrekt til stomien. Uanset din kropsform, kan Coloplasts bodyfit-teknologi med flad, convex og concave-produkter dække ethvert behov. På den måde kan du hurtigt genoptage din dagligdag uden at bekymre dig om irritation, rødme og lækage.

Du kan også forebygge hud- og lækageproblemer ved at tilpasse hulstørrelsen i din stomiklæber korrekt, så afføringen ikke kommer i kontakt med huden. Hulstørrelsen i klæberen er korrekt tilpasset, når der ses 1-2 millimeter maveskind mellem klæbekant og stomien hele vejen rundt.

Klipper du for stort et hul, risikerer du en hudskade, men klipper du hullet for lille, vil klæberen røre den fugtige stomi. Klæberen kan ikke klæbe på noget, der er fugtigt og vil derfor løsne sig indefra og ud. Det er vigtigt, at hullet i klæberen passer til din stomi. Tjek derfor gerne form og størrelse på din stomi hver 3 måned, eller hvis du oplever problemer. Det er også en god idé at besøge din stomisygeplejerske en gang om året for at sikre korrekt tilpasset hulstørrelse.

En anden årsag til udvikling af hudproblemer er mekanisk traume eller stripping, hvor man river klæberen af. Dette kan du løse ved at tage produktet langsomt af eller rulle det af, en klæbefjerner eller en hudbeskyttelsesfilm kan også anvendes til at beskytte huden.

Bestil gratis vareprøver hos Coloplast

Er du i tvivl om, hvilke stomiprodukter du bør vælge, kan du bestille gratis vareprøver hos Coloplast. På den måde kan du gøre dine egne erfaringer med de forskellige produktvarianter for at finde netop de produkter, der gør din hverdag lettere. Det kan også være, at du skal have forskellige hjælpemidler til forskellige situationer.

Det eneste, du skal gøre, er at udfylde en formular på Coloplast.dk med hvilket produkt, du gerne vil bestille, din brugerbaggrund og stomitype samt dine kontaktoplysninger – så leverer Coloplast din bestilling inden for 24 timer på hverdage, og der er fri fragt på alle ordrer. Du kan også ringe direkte til kundeservice.

______
[1] Study of peristomal skin disorders among patients with permanent stomas, P. Herlufsen et al., British Journal of Nursing, 2006, Vol 15, No 16.