fake news

Fake news: 4 måder at spotte falske nyheder på nettet

Denne artikel indeholder reklamelink

Du er formentlig bekendt med begrebet ‘fake news’, men ved du, hvordan du spotter en falsk nyhed eller artikel på nettet? Hvis ikke, risikerer du at miste penge eller blive manipuleret. Her får du 4 måder, hvorpå du kan spotte en falsk nyhed på nettet.

Internettet fører en lang række muligheder med sig, men det er ikke alle, der er lige gode. Det er relativt let at oprette en hjemmeside, som skal ligne et nyhedssite, selvom det ikke er tilfældet. Her kan bagmændene poste falske nyheder, som enten fordrejer sandheden eller er decideret svindel, hvor målet er at franarre dig penge.

Som udgangspunkt bør du kunne spotte disse sider, da det ikke er en tendens, der er i tilbagegang. Det er nødvendigt, at du kan skelne forskel på ægte nyheder med journalistiske dybde og fake news, som har til formål at manipulere på den ene eller anden måde.

#1: Kender du hjemmesiden?

I Danmark har vi en række etablerede medier, som de fleste kender på den ene eller anden måde. Derfor bør du tage dine kritiske briller på, hvis du støder på en nyhed fra et medie, som du ikke kender til.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en side er ægte eller ej, kan det betale sig at tjekke det resterende indhold på siden. Er der nogen journalistisk dybde i det? Du kan også forsøge at google mediet for at se, om der dukker søgeresultater op, der kan be- eller afkræfte, at her er tale om et ægte medie.

#2: Svindlere kopierer etablerede hjemmesider

Flere svindelsider imiterer ægte hjemmesider, hvorfor det kan være vanskeligt at kende forskel på, hvorvidt der er tale om en ægte eller en falsk hjemmeside. Her bør du kigge på, om historien er for god til at være sand, om domænenavnet matcher det rigtige medie, samt om der er andre artikler på siden.

Du kan læse mere om fake news her, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du spotter en side med fake news.

#3: Er artiklen ordentligt formuleret?

Hvis den artikel, du læser, indeholder sprogfejl og sjusk, der umiddelbart ikke ville være hos et etableret medie, bør du være kritisk. Alle etablerede medier i Danmark korrekturlæses, omend der godt kan være en tastefejl eller to – men hvis artiklen indeholder kringlede sætninger og flere stavefejl, er det med høj sandsynlighed en falsk side.

#4: Er historien for god til at være sand?

De fleste svindelsider forsøger at manipulere dig på den ene eller den anden måde. Eksempelvis er der mange eksempler på sider, der udnytter kendte mennesker som blikfang.

Ofte omhandler historien noget med, at vedkommende har tjent penge på en ny, revolutionerende måde. Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det næsten altid også tilfældet.